Afleggen en opbaren: bijzondere afscheidsrituelen

Een van de afscheidsrituelen rond overlijden is het opbaren. Dit wordt vooraf gegaan door een ander ritueel: het afleggen. Dit laatste omvat het wassen van de overledene en het verzorgen van haar, kleding en eventuele make-up. Na het afleggen wordt iemand gemiddeld 5 dagen opgebaard: thuis of in een uitvaartcentrum. Voordat de daadwerkelijke begrafenis of crematie plaatsvindt, kunnen nabestaanden in deze periode afscheid nemen.

Afscheid en condoleance

Een overledene opbaren biedt nabestaanden de mogelijkheid afscheid te nemen. Tevens kunnen de nabestaanden worden gecondoleerd. Aspecten van het rouwproces die door velen als waardevol en belangrijk worden beschouwd. Hoe en waar iemand wordt opgebaard, is of geregeld in de wilsbeschikking of wordt door de nabestaanden bepaald. Het opbaren kan Teeuw Uitvaartverzorging voor u regelen. Ook kunnen wij het afleggen verzorgen.

Opbaring in eigen woning of uitvaartcentrum

Het opbaren kan in het huis van de overledene maar ook bijvoorbeeld in een uitvaartcentrum gebeuren. Het huis biedt een vertrouwde omgeving waar ook de eventueel door ons begeleide condoleance kan plaatsvinden. Voor het opbaren en de condoleance kan ook voor een rouwcentrum worden gekozen. Teeuw beschikt hiervoor over een eigen rouwcentrum in Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk. Ook kunnen wij gebruik maken van andere rouwcentra, aula’s en kerken in en buiten de regio.

De dag van de uitvaart

Op de dag van de uitvaart verzorgen wij het overbrengen van de overledene en de bloemstukken naar de locatie van uitvaart. Teeuw Uitvaartverzorging vervult de wensen rondom het afleggen, opbaren en de uitvaart met de grootst mogelijke zorg. Daarbij staan wij de nabestaanden met raad en daad terzijde. Voor meer informatie over de mogelijkheden rondom opbaren kunt u contact opnemen.